Безопасни ли са инфрачервените нагреватели?

Бихте ли подпалили някога собствения си дом?

Докато хората с богато въображение вероятно биха могли да си представят редки случаи, когато някой би направил това, отговорът на този въпрос обикновено е „не”. Какъв смисъл има да излагате на риск мястото, където живеете?

Не само че ще застрашите живота на всички у дома, но и има вероятност придобитите с много труд ваши притежания да отидат на боклука.

Всички сме на мнение, че не е разумно да прибягваме сами до палеж, но нека си представим изцяло различен сценарий: какво бихте казали, ако опасността идва от само себе си?

 

Безопасни ли са инфрачервените нагреватели 1

Какво да кажем за инфрачервените отоплителни уреди: добри ли са те?

Могат ли да подпалят къщата ви, ако са оставени без надзор?

Дали наистина си струва да рискувате живота си заради някакъв неизвестен уред с малка вероятност да затопли ефективно дома ви?

Тук можем да предоставим повече информация, която да изясни нещата. Ще отстраним всички параноични мисли и ще хвърлим повече светлина на въпроса дали инфрачервените отоплителни уреди са безопасни или не.

Всъщност, за да го направим, първо трябва да дадем дефиниция на инфрачервените отоплителни уреди.На практика те са уреди, които излъчват невидима светлина, затопляйки предметите, намиращи се наоколо или пред непосредствено тях. Ефектът им е сходен с този на електрическия вентилатор с тази разлика, че не създават въздушно течение, а топлина.

Ако можем да анализираме по-отблизо тези уреди, ще установим, че за тази цел те използват съвременна инфрачервена технология.

Всички продукти, поместени в сайта ни, са предназначени да извършват точно описаното по-горе действие с някои спецификации. Общо взето, обаче, инфрачервените отоплителни тела коренно се различават от обичайно използваното парно отопление, защото те затоплят на момента и не се налага да чакате известно време, докато въздухът в цялата стая се затопли.

Едно от големите предимства на тези уреди за отопление е когато през студените зимни дни се връщате в къщи треперещи от ледените поривите на вятъра и нямате желание да чакате, докато помещението се затопли. С инфрачервените уреди получавате топлина на момента и незабавно облекчение. Тъй като обаче тези уреди не нагряват въздуха, помещението веднага изстива когато изключите уреда. За постоянно отопление дръжте уреда включен.

Безопасни ли са инфрачервените нагреватели 3

Тук можем да предоставим повече информация, която да изясни нещата. Ще отстраним всички параноични мисли и ще хвърлим повече светлина на въпроса дали инфрачервените отоплителни уреди са безопасни или не.

Всъщност, за да го направим, първо трябва да дадем дефиниция на инфрачервените отоплителни уреди.
На практика те са уреди, които излъчват невидима светлина, затопляйки предметите, намиращи се наоколо или пред непосредствено тях.

 

Ефектът им е сходен с този на електрическия вентилатор с тази разлика, че не създават въздушно течение, а топлина. Ако можем да анализираме по-отблизо тези уреди, ще установим, че за тази цел те използват съвременна инфрачервена технология.

Всички продукти, поместени в сайта ни, са предназначени да извършват точно описаното по-горе действие с някои спецификации. Общо взето, обаче, инфрачервените отоплителни тела коренно се различават от обичайно използваното парно отопление, защото те затоплят на момента и не се налага да чакате известно време, докато въздухът в цялата стая се затопли.

Едно от големите предимства на тези уреди за отопление е когато през студените зимни дни се връщате в къщи треперещи от ледените поривите на вятъра и нямате желание да чакате, докато помещението се затопли. С инфрачервените уреди получавате топлина на момента и незабавно облекчение.
Тъй като обаче тези уреди не нагряват въздуха, помещението веднага изстива когато изключите уреда. За постоянно отопление дръжте уреда включен.

Логично възниква въпросът за безопасността на един постоянно работещ отоплителен уред. Дали наистина ползването му е безопасно?

Много хора се безпокоят, че уредите с инфрачервени лъчи отделят вредна за здравето радиация и въпреки, че повечето от нас са лаици в тази област, добре е да сме наясно, че тези продукти не произвеждат смъртоносни количества радиация.

Последните изследвания показват, че инфрачервените отоплителни тела произвеждат ниски нива на радиация, което означава, че те са достатъчно безопасни, за да може човек да ги използва. И все пак имайте предвид, че продължителното излагане на топлина може да доведе до увреждане на кожата и очите.

Безопасни ли са инфрачервените нагреватели 2

Друг общ проблем е, че някои инфрачервени отоплителни уреди лесно могат да се счупят на парчета, ако случайно паднат от известна височина върху пода или друг твърд предмет. Това се отнася главно за моделите, които използват кварца за основен отоплителен елемент, който е доста чуплив. За щастие много съвременни отоплителни тела с инфрачервени лъчи вече не го използват, а са оптимизирани с много по-трайни и здрави компоненти. Можете да бъдете сигурни, че моделите от този сайт са доста здрави и няма да ви се наложи да измитате малките кварцови парченца от цялото помещение.

Имайте предвид, че някои от съвременните модели инфрачервени отоплителни уреди все още ползват кварц, но за разлика от произвежданите в близкото минало кварцови печки, те притежават солидна защита или панел, който предпазва потребителите от нежелани последици в случай на инцидентно счупване на кварца.

 

Безопасни ли са инфрачервените нагреватели 4

Вземайки последните две твърдения предвид, можем да заключим, че инфрачервените отоплителни уреди са действително безопасни за използване.

Но с големите възможности идват и големите отговорности и би било разумно да вземем предпазни мерки при използването на тези отоплителни уреди. Като начало може би ще е по-добре да не заставате много близо до отоплителния уред, тъй като повечето модели излъчват топлина дори и от разстояние.

 

Погрижете се децата ви и домашните ви любимци да не се приближават съвсем близо до отоплителните тела, тъй като не всички модели имат външен корпус, който предпазва от изгаряне при допир. Дръжте отоплителното тяло на безопасно разстояние, за да избегнете подобни инциденти.

И така, инфрачервените отоплителни тела са високо технологични уреди, към които хората все още имат резерви, но в крайна сметка те са безопасни и подходящи за ползване у дома. Сега можете да отоплявате дома си безопасно и отговорно.