Често задавани въпроси

Инфрачервената или както още е известна лъчистата топлина е най-ефективният вид обмен на топлина, тъй като топлината преминава директно от един обект към друг, без да се нагрява въздухът. Най-големото инфрачервено отплително тяло е нашето слънце, то затопля земята чрез лъчиста топлина, като използва инфрачервени вълни. Инфрачервените панели използват същите вълни, за да затоплят помещенията и хората, които попадат в обсегът им. Основното различие между конвекционните нагреватели и инфрачервените панели е, че вторите не загряват въздуха, те използват цялата си енергия, за да затоплят пряко хората и предметите пред тях.

Да, напълно безопасни са. Някои хора бъркат „инфрачервеното излъчване“ и „микровълново излъчване“, но няма нужда да се притеснявате –  инфрачервеното излъчване е 100% естествено о не крие риск за здравето Ви. Даже обратното тя подпомага за Вашето здравословно състояние, за разлика от конвенсионалото отопление. Докато радиаторите, които се загряват чрез конвекция, движат въздуха в помещението, вдигат прах и го разпространяват в стаята, инфрачервеното отопление нагрява предметите. Това означава, че въздухът не се движи и не вдига прах, голям плюс за хората, които страдат от прахови алергии или астма.

Някои хора се притесняват, че тъй като инфрачервените нагреватели се затоплят по същия начин като Слънцето, те могат да причинят изгаряния,  подобни на слънчево изгаряне. Слънцето Ви изгаря, защото излъчва ултравиолетова радиация. Ултравиолетът е в същия спектър както е и инфрачервеното лъчение; обаче, обектите трябва да достигнат температури от хиляди градуси, преди да отделят UV лъчи. Обекти като Слънцето и луминесцентните лампи, които се използват в солариум легла, достигат много по-високи температури, отколкото нашите инфрачервени панели. Никой от нашите нагреватели не отделят  ултравиолетова светлина, така че няма абсолютно никакъв риск от изгаряния.

Инфрачервената топлина излъчвана в дългият диапазон на лъчение, топлината която се излъчва от керамичните нагреватели и инфрачервените панели,  е същият тип топлинно излъчване, излъчвано от нашите собствени тела. Ето защо го абсорбираме толкова лесно и се чувстваме толкова комфортно. Това излъчване е толкова ефективно и безопасно, че дори се използва в инкубатори за бебета.

Инфрачервеното отопление е много по-ефективно от традиционните форми на отопление, тъй като се губи много по-малко топлина. Повечето отоплителни системи осигуряват по-голямата част от своята топлина чрез конвекция. Радиаторите за централно отопление, например, доставят само около една трета от своята топлина чрез излъчване; голямата част от топлината им идва от циркулацията на горещ въздух зад радиатора, който запълва помещението с топъл въздух, повишавайки температурата в него.

Конвекционното отопление е просто и ефективно, но също така е и разточително. Прехвърлянето на топлина на въздуха, която след това трябва да се прехвърли на хората в стаята, по своята същност е неефективно. Инфрачервеното излъчване ефективно изключва средния елемент (въздухът), като прехвърля топлината директно от панелът към хората в стаята. Конвекционната топлина лесно се губи през врати и прозорци. Топлият въздух естествено се придвижва към по-хладни места, така че веднага щом въздухът в загрятата от конвекция стая има пролука, той ще се предвижи навън, оставяйки стаята студена. Междувременно, инфрачервената топлина загрява обекти, хора и повърхности. Твърдите предмети задържат топлината си много по-добре от въздуха, защото са статични и много по-малко вероятно е да излязат през прозореца! В добре изолирани помещения обектите и повърхностите не могат да прехвърлят топлината си навън и я излъчват обратно в стаята, като запазват топлинната енергия и обръщат стаята в 360 ° радиатор – уютен и ефективен.

Важно е да се уверите, че избирате панел с достатъчна мощност, за да затопляте пространството, в което ще се използва. Ако търсите инфрачервени отоплителни тела, за да затоплите дома си, можете да използвате нашия инфрачервен калкулатор, за да получите незабавно изчисление за необходимата мощност на отоплителният панел.  Всичко, което трябва да направите, е да въведете необходимите параметри в калкулаторът за да получите незабавно препоръчителна мощност на отоплитлените тела.  След това е просто въпросът за избор на панел или комбинация от панели, който да е равен или по-голям от препоръчителната мощност.

Ако предпочитате да говорите с експерт ние ще Ви предоставим цялата необходима информация, за да Ви помогнем да изберете правилната конфигурация за ефективно отопление на Вашето пространство. Нашите консултанти по отопление ще Ви направят безплатна оферта, която да отговаря на нуждите на вашия имот. Никоя задача не е твърде голяма или твърде малка: нашите консултанти имат богат опит, както за отопление на малки домакинства, така и с търговски помещения.