Дълговълнови инфрачервени уреди: Колко ток хабят?

Централното отопление е далеч по-популярен метод от всички останали налични възможности.

Ако бъдат запитани, със сигурност някои хора биха се затруднили да назоват останалите налични опции за отопление. Ако са с по-богато въображение, вероятно биха посочили използването на огън и факли като алтернатива за отопление в домакинството, но вече никой не живее в пещери и замъци.

Това означава ли, че централното отопление седи като безспорен лидер на трона и представлява единственият ефикасен начин за повишаване температурата в дома?

 

Дългови инфрачевени уреди 1

Отговорът е не, защото наред с него съществуват и инфрачервените отоплителни тела. Тук е мястото да отбележим предимствата на този вид отопление.

Въпреки че не е толкова популярно колкото централната отоплителна система, този вид отопление има много предимства. Експертите по енергоспестяване и еколозите ще ви кажат, че тези нагревателни уреди са по-ефективни за намаляване сметките за ток.

Единственият проблем е, че не са много хората, които познават предимствата от използването на инфрачервените отоплителни тела.

Така че днес не само ще Ви запознаем с тези уреди, но и ще засегнем въпроса колко ток харчат, когато функционират ефективно.

Нека отбележим още в началото, че инфрачервените отоплителни тела заслужават много повече доверие, отколкото в момента получават.

Говорейки за доверие, трябва да поздравим всички онези творчески личности, които смятат огньовете и факлите за добра алтернатива на отоплението. Точно тези примери представят инфрачервената топлина; макар и по естествен начин.

Инфрачервената топлина е естествен източник в природата. И все пак много блестящи, напредничави умове са измислили начин как да впрегнат тази енергия, за да създадат високотехнологични уреди, способни да пренасят топлина. По такъв начин се зараждат инфрачервените отоплителни тела.

Дълговълнови инфрачервени уреди 2

Ето кратко обяснение на това какво представлява инфрачервената топлина и как работи тя.

През 19-ти век невероятният британски астроном Сър Уилям Хершел открива, че когато ке намира в белия спектър, червената светлина произвежда най-високата температура спрямо останалите цветовете от спектъра. Днес в модерните времена това невероятно откритие е използвано, за да се създадат функционални уреди за отопление, както и други впечатляващи приложения.

Основната разлика между инфрачервените уреди за нагряване и системата за централно отопление е начинът, по който се разпространява топлината.

Може би вече сте забелязали от това, което казахме по-рано, че инфрачервените уреди “доставят” топлина. Те всъщност не “разпространяват” топлина, а просто я произвеждат и излъчват енергия към своята цел. Системата за централно отопление е добър начин за разпространение на топлината из цялата стая.

Инфрачервените отоплителни уреди затоплят обекта директно, докато централната отоплителна система затопля въздуха около въпросния обект.

Дългови инфрачевени уреди 3

Така че ако някой се интересува каква точно е разликата между тези два уреда, бихте могли да му обясните, че инфрачервените отоплителни тела покачват температурата на обектите, като причиняват вибриране на повърхностите им. От друга страна обикновените уреди влошават качеството на въздуха.

За някои разликата между „затопляне на въздуха” и „затопляне на обектите” може да изглежда объркваща и трудно разбираема. Но тези два метода на отопление са коренно различни и трябва внимателно да разгледате всеки от тях, преди да решите дали да изберете инфрачервеното или конвенционалното отопление.

Загряването на въздуха означава, че уредът постепенно повишава температурата на помещението. Това означава, че където и да се се намирате в рамките на това помещение, ще чувствате топлина. Но обърнете внимание, че то става „постепенно”, т.е. ще трябва  да почакате, докато почувствате ефекта.

Ако влезете у дома през студен, зимен ден, това дълго чакане няма да ви хареса. Докато уредът загрява, вие ще треперите от студ.

Загряването на предмета от една страна включва директно повишаване температурата на всеки предмет, към който е насочено инфрачервеното отоплително тяло. Това означава, че получавате моментална топлина и облекчение за премръзналото ви тяло.

За съжаление студът ще се върне също така бързо, веднага щом изключите уреда, тъй като инфрачервената топлина не въздейства по никакъв начин върху въздуха. Така че тя наподобява електрически вентилатор с тази разлика, че вместо да освобождава въздух, излъчва топлина.

Ако сте загрижени доколко икономични са тези уреди, нека преминем към основната ни тема – енергийната ефективност на инфрачервените отоплителни тела. По специално ще наблегнем на дълговълновите  инфрачервени уреди, тъй като те са най-разпространени на пазара днес.

За да разберем защо само дълговълновите инфрачервени уреди се използват с комерсиални цели, нека първо разясним какво представляват различните видове инфрачервено отопление.

В основни линии инфрачервеното отопление се разделя на три вида: къси вълни, средни вълни и дълги вълни.

 

Късите вълни са вредният вид инфрачервено отопление, което се отразява негативно върху здравето на хората. Те са прекалено горещи за нас и причиняват изгаряния и други неприятности, ако сме изложени твърде дълго на тях. Те дори могат да увредят зрението ви, ако ги гледате продължително време. Ето защо не бихме си избрали такова отопление за вкъщи. Добрата новина е, че производителите също не правят такъв вид инфрачервени отоплителни тела.

Средните вълни са по-добри от късите, но също могат да причинят реакции или дори изгаряне на кожата, ако сме изложени твърде дълго на тях. Този вид инфрачервено отопление по-скоро се  използва в индустрията, отколкото за битови нужди.

Дългите вълни са това, което фирмите използват в производството на отоплителни тела. Тези вълни нямат вредни последствия върху кожата; напротив, ще ви сгреят по безопасен и удобен начин. Това е видът отопление, към което ни се иска да прибегнем, когато отвън завали снегът.

Така че при всички случаи тук ще обсъдим дълговълновите инфрачервени уреди.

Дългови инфрачевени уреди 4

В основни линии инфрачервеното отопление се разделя на три вида: къси вълни, средни вълни и дълги вълни.

Колко ток ще изразходваме, ако спокойно ползваме тези уреди?

Отговорът на този въпрос не е лесен и не може да се изчерпи само в една статия. Това е така, тъй като не всички използват тези уреди еднакво. Всички ние имаме различни нужди и топлината, която бихме могли да получим от тях е тясно свързана с това от колко комфорт се нуждаем.

Ще се опитаме, обаче, да ви дадем приблизителна представа, като ви кажем как да изчислите разхода си на енергия.

Дългови инфрачевени уреди 5

Първо изчислете обема на стаята, която ще затопляте по следната формула: ширина х дълбочина х височина = м3.

След това изчислете консумацията на инфрачервения уред като умножите получения обем на помещението по 25 вата. Така че формулата е обемът на стаята (м3) x 25 вата.

И накрая умножете резултата от вашия разход на енергия с цената за киловат час (например 25 стотинки на киловат час).

Приложете го, като заместите стойностите и изчислете.

Ако не ви се занимава с математически уравнения, можете да се обърнете към някой специалист по инфрачервено отопление, за да ви изчисли разхода на енергия. Той най-вероятно ще ви обясни, че тези уреди ще ви спестят повече пари, отколкото ако ползвате обикновените отоплителни уреди.

 

Дългови инфрачервени уреди 6

Защо?

Като начало, тъй като ще загрявате само повърхностите на обектите, за да получите необходимата топлина, ще използвате уреда по-рядко и за по-кратки периоди от време. Ако ползвате обикновени уреди, ще ви се начисляват разходи за ток веднага, след като включите копчето, но ще трябва да почакате в студено мълчание, докато цялата ви стая се затопли.

Нещо повече, не са много хората, които обръщат внимание на това, че в резултат на влошени метеорологични условия се получава топлинна загуба. Обикновените уреди имат такива загуби за разлика от инфрачервените отоплителни уреди. В резултат на това ще изразходвате по-малко електричество при вторите, защото ще е необходимо по-малко усилие в постигането на един и същ ефект.

А знаете ли, че за да повишите температурата на стаята си с 1 градус по целзий, консумацията на електроенергия се повишава с 6%, когато използвате обикновените отоплителни уреди?

 

За да обобщим, трябва да кажем, че инфрачервените уреди биха създали проблеми за сметката ви само, ако ги използвате прекалено много. Вече сте наясно, че колкото по-голяма е консумацията, толкова по-голяма е и сметката за ток.

И така инфрачервените отоплителни тела заслужават по-голямо доверие от това, което получават. Но дори и фактът, че не са толкова търсена опция сред хората, е във ваша полза. Така можете да се похвалите на съседа колко много пестите от вашето отопление през зимата. А ако им кажете, че не използвате обикновен уред за отопление, цялата околност ще започне да ви завижда.