Инфрачервените отоплителни уреди – най-добрият вид отопление за деца

Децата са богатство.
Разбира се, те могат да са досадни, хипер-активни, да са истинско малко торнадо около нас, но са и нашата най-скъпоценност. Някои родители смятат, че децата им заслужават само най-доброто!

Тези малки все още развиващи се личности заслужават нашата любов и грижа. Още от момента, в който се появят на този свят, им даваме обещание, че ще ги отгледаме и ще им дадем всичко, което можем, за да живеят добре. Още от мига, в който ги зърнем за първи път, се влюбваме в тях.

Така че когато става въпрос за безопасност и удобство, винаги се стремим да им осигурим по възможност най-доброто. Това не е толкова трудно, защото двата фактора са свързани помежду си: ако детето ви е в безопасност, то ще се чувства комфортно в обстановката, в която расте. Нещата стават дори по-лесни, тъй като ние като родители имаме вътрешното желание да осигурим обичните си деца с добри неща.

Днес ще обсъдим модерна технология, чиято популярност на пазара бързо нараства.Тя се нарича инфрачервено отопление.

Най-добрият вид отопление за деца 1

В тази статия ще се опитаме да разберем дали тези иновативни уреди имат всичко необходимо, за да осигурят безопасност и комфорт на децата ни.

Инфрачервените отоплителни тела, наричани още инфрачервени радиатори, стават все по-достъпни в наши дни.
Но въпросът е дали са достатъчно безопасни?
Отговорът на този въпрос всъщност е свързан с няколко други въпроса, от рода на „Как работят те?” или „Какво представлява инфрачервената топлина?”

В тази статия ще дадем много отговори на тези тайнствени въпроси, така че я прочетете докрай. Не само ще получите по-ясно разбиране за естеството на инфрачервеното отопление и какво приложение има то у дома, но и ще придобиете ясна представа за това какъв вид инфрачервено отоплително тяло да си закупите, ако имате желание да се възползвате от това знание.

Статията ни е разделена на четири раздела: безопасност, здравословни ползи, енергоспестяване и бегъл поглед върху естеството на инфрачервената топлина. Ще анализираме инфрачервените отоплителни тела колкото се може по-точно, за да достигнем до правилното заключение.

Но преди да започнем, нека отговорим на въпроса какво представлява инфрачервеното отоплително тяло.
Тази информация е предимно за онези родители, които нямат никаква представа какво представлява такъв уред, тъй като по-нататък ще разясним по-подробно тази тема. Инфрачервеното отоплително тяло е уред, излъчващ топлина, която затопля предметите, към които е насочена.

В основни линии тя прилича на електрически вентилатор, с тази разлика, че излъчва топлина вместо въздух.
И тук възникват следните въпроси: трябва ли да имаме инфрачервен радиатор у дома? Безопасен ли е той за здравето на децата?
Тук ще засегнем всички подробности, тъй като що се касае за сигурността и комфорта на децата, никой не иска да чака.

Да започваме.

Най добрият вид отопление за деца 2

Безопасни ли са инфрачервените отоплителни тела?

Това са уреди, произвеждащи топлина и насочващи я към средата, която ги заобикаля. Така че не е трудно да разберем хората, които ги считат за опасни.

Ако някога сте гледали филми или сте чели комикси за циклопите, вероятно знаете, че оптичните им оръжия могат да изгорят почти всеки враг с разрушителната си сила. Но ви уверяваме, че инфрачервените отоплителни тела нямат нищо общо с циклопите. Даже и да ги сравним с най-близкия по природа естествен двойник, това пак няма да ни вдъхне особено доверие: инфрачервените нагреватели са като слънцето. В действителност те подражават на гигантска звезда, която излъчва топлина и носи живот на цялата ни планета – макар и в миниатюрен мащаб.
Така че вероятно в момента се чудите защо да ползваме нещо подобно в собствените си домове? То няма ли да нарани по някакъв начин децата ни?

Това е логичен въпрос, ако го отнесем до факта, че дори не обичаме да гледаме директно към слънцето. Защо тогава да си купувате уред, които да имитира този ефект?
Червените отоплителни тела са специално проектирани, за да доставят топлина без всички вредни слънчеви изригвания и лъчения, причиняващи рак на кожата. Те са като миниатюра – удобна за домашно ползване версия на слънцето, която не може да ви направи нищо друго, освен да ви стопли.
Следвайки този ход на мисли, можем да кажем, че други възможни сравнения биха включвали: огньове на открито, огън в камината и факли.

Отново трябва да се съгласим, че никой от тях не звучи особено безопасен, но производителите на инфрачервени нагреватели са достатъчно умни, за да не включат действителни пламъци в продуктите си. Вместо това се съсредоточават върху производството на уреди, които могат да произведат същото количество инфрачервена топлина и да я насочат под специфичен ъгъл. Тази удивителна комбинация води до създаването на уреди, които да ви топлят в мразовитите зимни дни, без да ви заставят да седите до огъня.

Като експерти в областта на инфрачервеното отопление и на продуктите, направени на този принцип, можем да кажем, че не всички нагреватели са еднакви.
Повечето инфрачервени уреди използват крушки, за да произведат необходимата топлина, но наша грижа е дали такава крушка е лесно достъпна или не. Бихме могли да кажем, че докосването на крушка, произвеждаща топлина, не е добра идея, тъй като най-вероятно кожата ви ще изгори. Възрастните са наясно, че не трябва да пипат въпросната крушка, но какво да кажем за децата ви, които нямат необходимия опит.

По тази причина трябва да търсите инфрачервени уреди със студен корпус, който да е безопасен за децата. Ваша отговорност като родители е да им напомняте да не стоят близо до инфрачервеното отоплително тяло, но все пак по-добре е да намерите уред с необходимите характеристики за безопасност, в случай че малкото ви „торнадо” не послуша указанията ви.
Повечето инфрачервени уреди са със здрави корпуси, които няма да се преобърнат, ако хипер-активни деца се блъснат в тях. Интересно е да отбележим, че има няколко модела с автоматично изключване за предотвратяване на всякакви инциденти в случай, че се преобърнат.
Така че инфрачервените уреди са общо взето безопасни, тъй като са проектирани за домашна употреба. Ако закупите модел с достатъчно характеристики за безопасност, ще си осигурите спокойствие по отношение сигурността на децата ви.

Най добрият вид отоление за деца 3

След като разгледахме дали инфрачервените уреди са безопасни или не, можем да дискутираме другите им ползи. Ето някои от предимствата, които вие и детето ви ще получите, ако решите да се сдобиете с такъв уред у дома. Вече засегнахме някои от тях в статията Кое е по-добро: инфрачервеното отопление или климатика?

Закупуването на инфрачервен уред носи редица предимства на притежателя си, като повечето от тях са свързани с подобряване на здравето. Ако подобен уред може да подобри здравето на възрастен човек като вас, само си представете какви ползи би могъл да донесе на децата ви.
Вече споменахме, че инфрачервените радиатори всъщност имитират слънцето, но без вредните изригвания и прекалено високата температура. Както слънцето, така и инфрачервените отоплителни тела произвеждат инфрачервена топлина, но на различни нива. Така че можем да заключим, че здравословните предимства, които получавате от разходката на открито, поглъщайки слънчевите лъчи, са подобни на здравословните ползи, които получавате, седейки няколко минутки пред отоплителния уред.

От инфрачервения уред можете да получите всички здравословни ползи, които слънцето е способно да ви даде.
И като вземем предвид, че вече сте излизали от дома си хиляди пъти в живота си, вие сте се възползвали от ползите на инфрачервеното отопление, без дори да го осъзнавате!
Инфрачервеното отопление е добро за отблъскване на студения въздух, обграждащ кожата ви, защото топлината директно обвива тялото. Това просто действие предпазва човека от хипотермия.

Инфрачервените радиатори имат здравословен ефект върху кожата и цялото ви тяло, така че да ви предпазят от редица болести. Те укрепват имунната ви система до определено ниво, като ви помагат да поддържате добра телесна температура.
Друго скрито предимство на поглъщането на инфрачервена топлина в здравословни дози е успокояващият, терапевтичен ефект. Може и да не го осъзнавате, но ако прекарате пред инфрачервения уред достатъчното време, има релаксиращ ефект. То намалява стреса и тревожността дори и при децата. Отпуска тялото и позволява по-свободния достъп на кислород през дихателната система.

Питате какви са ползите, които вие и децата ви ще получите от този вид терапия?
Лъчистата топлина (видът топлина, какъвто е инфрачервената топлина) затопля обектите, до които се докосва директно и има облекчаващо действие.
На същият принцип работят и сауните, които използват инфрачервените отоплителни уреди. Тъй като лъчистата топлина не се пренася върху другите обекти, ще почувствате по-голяма полза от този вид сауни.
Освен това действа успокояващо върху болките и облекчава състоянието при мускулните травми и разтягания. Тя е идеална за хипер-активно дете, което обича да щурее наоколо. Мускулите на такива деца лесно ги заболяват, а загряването им за няколко минути облекчава болката.
Ако смятате, че детето ви е бъдещ атлет, добре е да му помогнете да заздрави мускулите си с лъчиста топлина.
Топлината стимулира кръвообращението и засилва естествения лечебен процес в тялото. Знаем, че раните заздравяват по-бързо при по-добра циркулация на кръвта. Същото се отнася и за травмите на тъканите.

Ползи от енергоспестяването

Инфрачервените отоплителни тела са изключително ефективни в намаляване разходите за електричество. Това не е директно свързано с нуждите на децата, но със сигурност ще се хареса на всички родители. А знаем, че това, което носи полза на родителите, носи полза и на децата.

Представете си, че просто бихте могли да спестите всички тези пари, които иначе харчите за сметките си за ток. Практически това биха били доста големи спестявания. Бихте могли да купите с тях всичко, което детето ви желае или от което се нуждае (без разбира се да ги харчите за лукс).
Ако детето ви е още съвсем малко, бихте могли да му купите адаптирано мляко и памперси, както и чудесна люлка или кош, пълен с играчки.

Децата може би няма да ги е грижа колко ще пестите с инфрачервеното отопление, но със сигурност ще се зарадват на страхотния му ефект у дома.
По какъв начин инфрачервеният радиатор намалява разходите ви за електричество?

Най-добрият вид отопление за деца 4

Тайната е в начина, по който работи, тъй като инфрачервеното отопление ви затопля директно. То увеличава температурата на всеки обект, който е в неговия обсег.
Дава ви топлина и удобство без да нагрява околния въздух. Ще ви дадем по-подробно обяснение малко по-късно, но това, което трябва да знаете сега е, че няма да е необходимо да държите инфрачервеното отоплително тяло включено толкова дълго, колкото бихте държали обикновения отоплителен уред включен.
Вместо да загрявате постепенно температурата в стаята, то ще ви стопли моментално, което ще ви донесе незабавно облекчение и по-малък разход на енергия.
Много експерти препоръчват използването на инфрачервените отоплителни уреди заради тяхната енергийна ефективност. Те са действително далеч по-икономични от конвенционалното отопление (което е по-популярно в наши дни).
Всъщност можете да прочетете цялата ни статия, свързана с ниския разход на енергия на инфрачервените уреди – Дълговълнови инфрачервени уреди: Колко ток хабят?

Дългови инфрачевени уреди 4

Какво представлява инфрачеверната топлина?

В случай, че децата ви са достатъчно големи, за да се заинтересуват от този въпрос, ето кратко обяснение на това какво представлява инфрачервената топлина.
Инфрачервената топлина е открита от сър Уилям Хершъл, който ръководил експеримент за температурата на различните цветове от светлинния спектър. За да съкратим малко дългата (научна) история, той открил, че червената светлина произвежда най-високата температура в сравнение с останалите цветове. Това откритие в крайна сметка е използвано за редица приложения, където се произвежда лъчиста топлина.

Съществуват три типа инфрачервена топлина и те са класифицирани според интензивността на топлината, която произвеждат.

Късите инфрачервени вълни не са препоръчителни за допир, тъй като биха причинили сериозни изгаряния, ако сте изложени продължително време на тях. Добрата новина е, че отоплителните тела, пуснати в продажба, не използват тези вълни поради ред практични съображения.

Средните инфрачервени вълни са по-поносими, но се използват предимно за индустриално отопление, отколкото за битови цели.

Дългите инфрачервени вълни са това, което считаме за здравословният вид топлина. Този вид инфрачервено отопление е пуснато в мрежата за масова продажба и се предлага и на този сайт.

Тази технология се е развила в инфрачервените радиатори – такива, каквито ги познаваме днес. Уредите постоянно се развиват и стават по-удобни за ползване у дома. Уви, те все още не са достатъчно популярни, колкото заслужават да бъдат. Ето защо пишем няколко статии, в които да обясним свойствата им. Голяма загуба е такава хубава технология да тъне в забрава.
Инфрачервените отоплителни уреди затоплят обектите вместо въздуха. Това означава, че няма нужда да чакате температурата да се повиши, докато в това време вие и децата ви треперите от студ. Това е особено полезно, когато пристъпяте прага на дома си в студен, зимен ден. Моментално чувствате облекчението и удовлетворението от топлината. Единственият недостатък тук е, че топлината изчезва почти веднага щом изключите уреда.
Но тъй като тези отоплителни тела обикновено горят по-малко ток от климатиците, сделката все пак е изгодна за вас.

Заключение
Всички обичаме децата си. Ето защо правим най-доброто, на което сме способни, за да ги опазим и защитим. Никой не може да ви вини, че търсите допълнителна информация преди да закупите домашните си уреди. Всъщност това се очаква от всеки родител и е съвсем нормално в съвременното ни общество.
За да приключим тази голяма статия, трябва да кажем, че инфрачервените отоплителни тела са изключителни уреди, произвеждащи топлина, които ви дават достатъчно удобство, за да сте приятно затоплени в студените дни.

Те са проектирани да бъдат безопасни, но разбира се няколко функции за допълнителна сигурност няма да навредят никому. Когато търсите инфрачервен радиатор, си уверете, че този, който сте избрали, изглежда достатъчно стабилен и здрав. Уверете се, че корпусът му е студен при допир и че има автоматично изключване в случай, че уредът се преобърне.