Warning: Undefined array key "options" in /home/almachea/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192
Какво представлява инфрачервеното излъчване ? - AlmacHeat

Какво представлява инфрачервеното излъчване ?

Безопасни ли са инфрачервените нагреватели 1

Какво представлява инфрачервеното излъчване?

В природата съществуват различни начини за пренос на топлина, които ние използваме постоянно, често без дори да се замисляме за това. Ние живеем в топли къщи, ядем топла храна, обичаме да се наслаждаваме на слънцето, да плуваме в топло море и т.н. Всичко това е възможно чрез три основни начина за пренос на топлина от един обект към друг:

• контактен- когато един горещ обект при контакт затопля по студения;

• конвекция – когато преноса на топлина се осъществява чрез друг топлоносител, например въздуха;

• излъчване – когато отоплението се извършва с помощта на електромагнитни вълни от инфрачервения спектър (инфрачервено изльчване).

Благодарение на инфрачервеното излъчване има живот на земята – благодарение на него земята получава топлина от слънцето. Инфрачервеното лъчение, което е част от лъчението на слънчевия спектър, лесно преодолява милиони мили, преминава през въздуха без да го затопля. Лъчистата енергия се превръща в топлина по време на усвояването и от твърди предмети, като ги кара да се затоплят. Въздухът се нагрява при контакт с нагрятата повърхност на земята и другите предмети. Обектите, които не получават слънчева светлина, се нагряват чрез преместване на горещ въздух или от контакт с горещи тела.

Спектърът на инфрачервените вълни е разделен на:

• къси вълни (дължина на вълната от 0,7 до 2,0 µm),

• средни вълни (2.0 – 3.5 µm)

• дълги вълни (3,5 µm)

В зависимост от температурата на нагревателният елемент инфрачервените отоплителни тела могат да бъдат разделени на три групи:

• отоплителни тела с къси вълни на излъчване: 0,74 – 1,5 µm, с температура на излъчващата повърхност по-голяма от 700˚С;

• отоплителни тела със средни вълни на излъчване: 1.5-5.6 µm, с температура на излъчващата повърхност от 300 oС до 700˚С;

• отоплителни тела с дълги вълни на излъчване: 5.6 – 100 µm, с температура на излъчващата повърхност от 35 oС до 300 ˚С;

Колкото е по-висока температура на източника на инфрачервени вълни, толкова по-късовълново е излъчването му.

Какъв е биологичният ефект на инфрачервеното излъчване?

Научните изследвания са показали, че най-благотворен ефект върху човешкото тяло имат дългите инфрачервени излъчвания. Дългото инфрачервено излъчване повишава температурата само на тялото. Късовълновото излъчване, има проникващ ефект и може да променя температурата на човешкият мозък, белите дробове, бъбреците и други органи. Значителна промяна в общата телесна температура (1,5-2˚С) се случва при късовълново инфрачервенно излъчване с висока интензивност или продължителност. Късовълново излъчване въздействайки на мозъка причинява “слънчев удар”. Човек при това усеща главоболие, световъртеж, получава учестен пулс и дишане, потъмняване в очите, нарушение на двигателната координация, възможна е загуба на съзнанието. При интензивно облъчване на главата се появява подуване на мембраните и тъканите на мозъка, проявяват се симптоми на менингит и енцефалит.
Късовълновото излъчване има най-опасно въздействие върху очите. Възможно последствие от въздействието му е появата на инфрачервена катаракта.

Какво представлява инфрачервеното отопление 1

В какво се състои разликата между въглеродните отоплителни тела и отоплителните тела ILMIT?

Основната разлика е лъчистият елемент.

Кварцовата тръба – основният елемент на всички съвременни въглеродни инфрачервени (кварцови) отоплителни уреди. Кварцовата тръба е по същество една спирала, скрита в запечатан стъклен цилиндър, от който е изсмукан въздуха, благодарение на което се намалява десетки пъти окисляването на кислород в помещението. При работа температурата на тръбата достига 700°С (Късовълновото спектр на излъчване). При тази температура, в непосредствена близост до цилиндъра, микроскопичните частици прах изгарят и след продължителна употреба въздуха в стаята е изпълнена с продуктите на изгаряне на праха.

Топлинния поток, произведен от тази печка е доста мощен, некомфортен за човек, поради това за отопление на стаята те трябва да се монтират на височина над 3,5 м (при таванен монтаж) или да се създаде изкуствено въртене (при подов монтаж). Кварцовата тръба се страхува от промени в температурата и влажността на въздуха, продължителността на непрекъсната работа на такава тръба обикновено е не повече от 10 000 часа (417 дни), но тя е основен структурен елемент на скъпи отоплителни тела. Ето защо никой друг производител не дава гаранция за тези отоплителни тела за повече от 1.5 години, и няма хигиеничен сертификат.

Инфрачервените отоплителни тела ILMIT представлява алуминиева пластина, в която се монтира нискотемпературен нагревателен елемент (не се нагрява до червено). Тези отоплителни тела са устройства с нежно инфрачервено излъчване. При работа с такива устройства температура достига 250-300С (дълги вълни на инфрачервено излъчване), която е под температурата на запалване на хартията и дървото, при тази температура не се създават условия за “изгаряне на кислород” в стаята. Тези отоплителни тела са пожаробезопасни и еколгични (въздуха в помещението остава свеж и чист).

Гаранция на производителя – 3 години за серията ALUMINIUM и 5 години за серията TERMO GLASS.

Как да изчислим каква мощност отоплително тяло е необходима за определена площ?
За да се отопли един квадратен метър площ ще трябва 50-100Вт мощност.
По- точното изчисление на необходимата мощност зависи от много фактори: площ на стаята, височината на тавана, вида на стаята над отопляемото помещение, броя на външните стени, материалът и дебелината на външните стени, на вида и заетата площ на прозорци, външна температура на въздуха и т.н.

Имам дървен / окачен / пластмасов таван. Няма ли да се запали?
Корпусът на отоплителното тяло е изолиран и се загрява незначително, което позволява да се използва в помещения с всякакъв тип на тавана, без да се страхувате от пожар.

Практиката показва, че отоплителни тела с дълги вълни на инфрачервено излъчване са най-ефективните за:

• къщи, вили, апартаменти, на балкони, тераси, бани и коридори;

• в административни и офис сгради, банки, фоайета на театри, хотели, изложбени и конферентни зали;

• на изолирани работни места, кабини и т.н.;

• в дежурни помещения, на платформи и служебни постове;

• в спортни и развлекателни съоръжения – закрити тенис кортове, ледени пързалки, плувни басейни, спортни зали и т.н.;

Инфрачервено излъчване 2

• лечебни заведения, детски градини;

• на аеро- авто- и железопътни гари, пристанища, чакални;

• в автокъщи, бензиностанции, сервизи, гаражи;

• в търговски и изложбени зали, покрити пазари, магазини и т.н.;

• на заводи, промишлени халета, места за аварийна работа;

• в складове и складови площи;

• религиозни култови обекти;

• в селското стопанство (по-специално за отопление на малките животни в животновъдството и птицевъдството, отопление на оранжерии и др.)