Какво представлява инфрачервеното отопление?

Какво-представлява-инфрачервеното-отопление 1

Зимата наближава и много хора започват да пресмятат евентуалните си разходи за електроенергия, които се покачват много през този период. Днес съществуват различни начини да отоплявате дома си. Единият вариант е централна отоплителна система, широко използвана от потребителите. Но на пазара навлизат и по-иновативните методи под формата на инфрачервените отоплителни уреди. Производството им започна преди около десетина години и днес те печелят все по-голяма популярност, която се дължи преди всичко на високата им ефективност.

В сравнение с другите отоплителни системи, инфрачервените нагреватели ви помагат да спестите немалко средства от електрическа енергия. Начинът на работа на тези уреди не изисква дълго време за затопляне на въздуха в стаята. В действителност те директно загряват стените, мебелите и пода. При тях не се наблюдава ефектът на издигане на топлия въздух нагоре, при който студеният въздух слиза надолу и на пода задължително трябва да има килим или топла постелка.
Инфрачервеното отопление не изсушава въздуха, така че в стаята е топло и комфортно. Дори когато телата са монтирани на тавана, подът остава най-затоплената част в стаята – нещо, което без съмнение ще се възприеме радушно от търсещите домашен уют през зимата. За разлика от късите инфрачервени вълни, дългите не са вредни за човешкото тяло.

Инфрачервените уреди са безшумни и не заемат много място в помещението. Тънките отоплителни тела могат да се монтират без проблеми за стените или тавана. За по-икономичен режим можете да ползвате и терморегулатор, който да намали времето за работа на уреда, а заедно с това и разхода ви на електроенергия.

Ако желаете да се стоплите, когато се върнете у дома в студен зимен ден, премръзнали от студените пориви на вятъра, веднага след като натиснете копчето на уреда, ще почувствате необходимото облекчение. Няма нужда да мръзнете в дома си, докато чакате цялото помещение да се загрее.

Недостатък на инфрачервените уреди е, че с изключването на копчето потокът топлина моментално спира. Освен това нагревателното тяло, разположено в корпуса, лесно може да се счупи на малки парченца, ако поради някаква причина падне от високо или бъде ударено с остър предмет. Новите модели, обаче, са взели мерки срещу подобен проблем и са усъвършенствани така, че да гарантират по-дълъг живот на уреда.