Монтаж на инфрачервени уреди за отопление

Монтирането на ефикасните инфрачервени отоплителни уреди не се различава съществено от монтажа на който и да било друг електрически уред. Като имате предвид, че ще се работи с електрически ток, е добре при свързването им да се използват трипроводни захранващи кабели.

За правилното свързване на уредите ILMIT, е необходимо да оголите около 10 мм от двата проводника за фаза и нула и да ги вкарате в автоматичните клеми на отоплителното тяло. В случая полярността не е от значение, т. е. можете да размените местата на фазата и нулата. Клемите са със сив цвят, а заземителният кабел трябва да се закрепи с помощта на самонарязващ болт към корпуса на уреда.

Оставете аванс от половин метър и повече от кабела, след като измерите колко метра са ви необходими за свързването.   С остатъка можете да свържете термостата или да направите връзки към разклонителната кутия или контакта, към който ще свържете уреда за електрическата инсталация. Ако помещението е вече завършено, можете да ползвате кабелни канали, за да скриете кабелите под тях.

Монтаж на инфрачервено отопление 2

Закрепването на тялото на инфрачервения уред до голяма степен прилича на закрепването на голямо осветително тяло, с тази разлика, че тук се използват и крепежни елементи. Можете да закупите такива в специализираните магазини.
Изборът къде точно да монтирате отоплителния уред зависи от вас и от условията на помещението, което желаете да отоплявате. Възможен е монтаж както за стената, така и за тавана. Това ще ви даде възможност да спестите място, а подът ще бъде най-затоплената част от помещението.

Монтажът на инфрачервените радиатори ILMIT не е никак сложен. Отоплителното тяло е конструирано по такъв начин, че времето за монтаж се съкращава, а възможностите да се допусне грешка по закрепването са сведени до минимум. Просто нанижете в цепнатината на задния капак двата крепежни елемента, на които ще окачите тялото. За целта с помощта на дюбели, предварително закрепете куки, които да бъдат на разстояние от 500 до 1300 мм в зависимост от модела инфрачервен уред, който сте избрали. Разстоянието от тавана до отоплителното тяло при наличието на PVC, полиетиленови плоскости или окачен таван, трябва да е по-голямо от 15 см. За целта можете да използвате декоративна верига или въже, чрез което да получите необходимото разстояние.

Ако желаете да монтирате вашия инфрачервен отоплителен уред за стената, ще са ви необходими две ъглови планки с размери 75 мм на 75 мм в комплект с болтчета и гайки. Едната страна на планката се огъва под ъгъл 45 градуса. Планките се закрепват за стената на разстояние 500 до 1300 мм една от друга и на 250 мм от тавана. След прикрепяне на окачващите части към корпуса, можете да поставите тялото на нагревателя към огънатата част на планките. Окачващите елементи са включени в комплекта.

Ако желаете да включите терморегулатор към уреда, първо трябва да уточните точното място, на което ще го монтирате. Изберете онази част от стаята, която е най-далече от вратата или прозореца. Терморегулаторът трябва да се постави също и на необходимата височина. Термостатът ще е най-ефикасен, ако го монтирате на височина 1,5 метра от пода. Той прекъсва фазата от електрическата верига. За по-прецизна работа е добре да поставите изолационна подложка между него и стената.
С тези кратки инструкции ще можете бързо и лесно да инсталирате новия си уред ILMIT у дома. Ако считате, че монтажът е непосилен за вас, се обърнете към специалисти.