Самостоятелен монтаж на Алуминиеви инфрачервени нагреватели ILMIT Aluminium

Монтажът на инфрачервените нагреватели ILMIT е изключително лесен. Разработената конструкция на отоплителното тяло позволява максимално да се съкрати времето за монтаж и да се изключат погрешни действия.
Заедно с отоплителното тяло в опаковката е включен и инсталационен комплект, съдържащ:

– ъглови алуминиеви планки за монтаж на стена 2бр.

– болтове с назъбени шайби и крилчати гайки – 2бр.

– дюбели – 4бр.

– алуминиеви окачвачи – 2бр.

– дюбели универсални – 4бр.

– винтове – 4бр.

Komplekt okachvachi ILMIT Aluminium

Монтаж на инфрачервено отоплително тяло:

 

1. Плъзнете в улея на гърба на отоплителното тяло двата алуминиеви окачвача.

2. Монтаж на Таван:

За целта в комплектът с окачвачи на отоплителното тяло е включен комплект с куки, които е необходимо да закрепите на тавана на разстояние една от друга от 500 до 1300 мм (в зависимост от модела). Закрепените куки влизат в дупките на алуминиевите окачвачи. Ако Вашият таван е изработен от PVC панели, полистиренови плочки или е окачен таван, разстоянието между отоплителното тяло и тавана трябва да е не по малко от 15 см. В този случай е възможно да използвате за окачване декоративна верига или въже.

Montaj za tavan

3. Монтаж на Стена:

Преди да пристъпите към монтажа, имайте предвид, че минималната височина на монтаж на отоплителното тяло в този случай е 180 см от пода и на 50 см от близки други обекти. В предвиденият инсталационен пакет е включен комплект ъглови планки. Те се закрепят за стената на разстояние една от друга 500 – 1300 мм ( в зависимост от модела на отоплителното тяло) и на разстояние от тавана и стените 200 мм – 250 мм . Към тях се поставят включените болтове с крилчати гайки и стоперни шайби, които свързват ъгловите планки със поставените върху гърба на отоплителното тяло алуминиеви окачвачи. Това на свой ред позволява да бъде зададен ъгъл на греене на нагревателния елемент. Производителят препоръчва този ъгъл да бъде около 45˚.

Montaj na stena

4. Включване на отоплителния уред в електрическата мрежа:

За целта е необходимо да разполагате с кабел ШВПС с три проводника 3 и сечение на проводниците 1.5mm (по препоръка на производителя) . Заголете изолацията на фазата, нулата и заземителния кабел с приблизително 0.5 мм. Стиснете и свалете капака за достъп до клемният блок. Свържете трижилният кабел с клемата, като следвате последователността на свързване на етикета, залепен върху нея. Дължината на захранващият кабел следва да съответства на дължината на трасето, като бъде взет и запас от 0,5 – 0,7м ( за свързване с термостат и разпределителна кутия или контакт ) .
Ако монтажът на инфрачервеното отоплително тяло се извършва в готово отремонтирано помещение, кабелът можете да скриете в пластмасови кабел канали. Съветваме Ви да използвате кабел канали с двойно заключване.

 

Монтаж на терморегулатор:

1. Необходимо е да изберете мястото за монтаж на терморегулатора там, където се съхранява средната температура на цялото помещение. Избягвайте монтажа близко до врати, прозорци, източници на топлина, а също така и в положения с пълно отсъствие на достъп на въздух. Терморегулатора се монтира на височина от 1,3 м от пода. Свързването става съгласно монтажната схема на производителя. като се прекъсне фазата, съгласно схемата по долу.

2. Ако терморегулатора е за настенен монтаж, между стената и терморегулатора е желателно да сложите фолирана топлоизолация с дебелина 3 – 5 мм, за да не влияе температурата на стената върху точната работа на терморегулатора.

Cewal RQ10 начин на свързване

3. Всички свързвания е необходимо да се извършват при изключено електричество. Необходимо е да знаете, че натоварването на терморегулатора не трябва да надвишава допустимите стойности посочени в спецификацията на производителя (например натоварването на терморегулатор CEWAL RQ 10 е 16A, тоест той може да захрани уреди с номинална мощност 3500 W ). Ако натоварването е по – голямо е необходимо да се използват повече на брой терморегулатори или уредите да се свързват посредством отделни прекъсвачи контролирани от терморегулатора ( можете да ги сложите един до друг, като разпределите напрежението по равно ) .