Спестяване на енергия с инфрачервено отопление

Спестяване на енергия с инфрачервеното отопление 1

Животът днес е достатъчно труден.

В древността потребностите на хората са били сведени до това да се нахранят, наспят, да отделят биологичните отпадъци, да избягат от опасностите и да запазят здравето си, за да оцелеят. Разбира се, това са били времена, когато човечеството едва е преживявало материално. От тогава сме изминали дълъг път.

Сега, не е достатъчно човек просто да оцелява, но и да има по- комфортен живот. Ако имате семейство, нуждите ви са четирикратно по-големи, просто защото трябва да се грижите за повече хора. Стремите се всеки от тях да е здрав и да се чувства щастлив у дома.

Това не се удава лесно на всички, като имаме предвид, че за всяко удобство се заплаща. Нуждаете се от пари за храна, за поддържане на жилището ви, за облекло и др.

Не споменаваме всички онези приспособления и уреди, които правят ежедневния ни живот по-лек.

Ключовата дума тук е комфорт. За да запазите комфорта си, се нуждаете от средства, независимо какъв стандарт на живот поддържате в момента. Той изцяло зависи от финансовото ви състояние – от това какво си позволявате да имате и от какво се лишавате.

Проблемите, с които съвременните хора са сблъскват са съвсем различни от тези на нашите предци. На тях вероятно и през ум не им е идвало, че подобни трудности биха могли да съществуват. Прекалено далеч сме от онова време.

Не можем да променим обстоятелствата, които ни заобикалят, но трябва да потърсим правилното решението. Как да поддържаме нивото на комфорта в живота си така, че да не хвърляме напразно всеки спечелен лев?

Отговорът е очевиден: трябва да пестим.

Това е, което ще ви каже всеки човек. Тази е и темата, върху която ще спрем вниманието си днес. Вместо да говорим, обаче, за всички възможни методи за пестене на пари, ще се съсредоточим върху това, което предлага нашият сайт, а именно инфрачервените нагреватели.

Спестяване на енергия с инфрачервеното отопление 2

В статията ще отговорим на въпроси като:

“Как можем да спестим енергия с помощта на инфрачервеното отопление?” , и  “Може ли с инфрачервеното отопление изобщо да спести енергия?”

Забележете, че казахме “пестене на енергия”, а не “пестене на пари,” защото тези уреди са насочени именно в тази сфера. Те отговарят повече за намаляване потреблението на енергия, отколкото за спестяването на няколко лева.

Но когато говорим за „намаляване на потреблението на енергия”, това почти буквално означава да правите спестявания, защото тези понятия се припокриват. Инфрачервените отоплителни уреди са добри средства за намаляване на сметките ви за ток, което е една грижа по-малко.
За да не се разводняваме, ще се насочим веднага към отговора на този въпрос, който е „Да!” Инфрачервените уреди на практика ни помагат да пестим електроенергия.

След като изяснихме вече този въпрос, нека се фокусираме върху предишния: „Как можем да спестим енергия с използването на инфрачервени отоплителни тела?” Можем да перефразираме този въпрос и по следния начин: „Как инфрачервеното отопление ни помага да намалим разходите си за енергия?”
Преди да продължим с голямото разкритие, нека отбележим, че тази тема вече беше разгледана накратко в наша публикация със заглавие “Дълговълнови инфрачервени уреди: Колко ток хабят?”
В тази статия са включени няколко причини, поради които инфрачервените нагреватели се считат за енергийно ефективни и дори ги сравняваме с по-популярните им колеги – централната отоплителна система. Ще разгледаме по-подробно този въпрос в рамките на тази статия.

Спестяване на енергия с инфрачервеното отопление 3

Причината, поради която инфрачервеното отопление е много по-ефикасно за намаляване на разходите за електроенергия в сравнение с централното отопление, е начинът, по който те функционират. Те работят различно и именно тази разлика в начина, по който работят, дава предимство на инфрачервеното отопление.
Инфрачервените уреди нагряват обектите директно, вместо да затоплят въздуха в помещението, каквото всъщност прави централното отопление. По този начин инфрачервените уреди могат мигновено да увеличат температурата на всеки обект, намиращ се в обсега на лъчите им, вместо да се налага да чакате дълго време, докато цялото помещение се загрее.

Ако спрем до тук, бихме могли да заключим, че ще ползвате инфрачервената печка по-рядко отколкото бихте използвали обикновените уреди за отопление. Тъй като ще ги ползвате по-рядко, разходите ви ще намалеят. Кой би избрал да чака да се затопли стаята му и да получи по-висока сметка за ток, когато би могъл да си закупи уред, който да го стопля на момента?
Все едно да запалим огън или факла: топлина незабавно достига замръзналото ни тяло. Никой не желае да чака отоплителният уред да си свърши работата, когато се прибере вкъщи в студен зимен ден.

Тъй като вече говорихме за това как да опазим комфорта си, докато спестяваме разходи, защо да не се снабдим с уред, който предлага незабавни ползи?
Знаете ли, че за да вдигнете температурата на стаята само с 1 градус се изисква с 6% повече енергия?
Това е твърде голямо потребление само, за да запазите нормална температурата на тялото си. Само ако можехме да повишим температурата на обектите, без да е необходимо да нагряваме въздуха… за щастие, това вече е възможно с помощта на инфрачервените отоплителни уреди.

Друго предимство, което инфрачервените уреди притежават спрямо конкурентите си, е свързано с нещо, на което малко хора обръщат внимание и то се нарича „топлинни загуби”. Този ефект се получава при специфични атмосферни условия като течението, където отоплителната система консумира много повече енергия, за да компенсира загубите на топлина с цената на големи сметки за ток.

Това определено не е най-доброто решение за хора, които се стремят да спестят пари за нещо по-ценно.

Спестяване на енергия с инфрачервеното отопление 4

Става ясно, че инфрачервените отоплителни тела не се повлияват от този проблем, защото ако застанете точно пред него, ще почувствате незабавно топлина. Те приличат на електрически вентилатор, който издухва топлина вместо въздух.
Говорейки за произвеждането на топлина, тези уреди преобразуват енергията в чиста топлина, така че тук практически няма никакви енергийни загуби. Всеки лев, похарчен за използването на този тип отопление, ви носи пряка полза.

Но това не е всичко, тъй като това отопление е и здравословно. Само защото това отопление е свързано с много ползи не означава, че можем да очакваме от него и някакви неочаквани отрицателни последици.
То е изключително безопасно и дори благоприятно за здравето на всеки потребител. Не ни разбирайте погрешно: централните отоплителни системи също са добри за здравето ви, но ако инфрачервените отоплителни уреди имат същите ползи, защо да не предпочетете тях?

Повечето инфрачервени уреди могат много лесно да се инсталират. Не се налага да търсите професионална помощ, за да можете да ги ползвате. Това не винаги е вярно за някои централни отоплителни системи, което се явява още едно сериозно предимство за инфрачервените отоплителни тела.

Не е лесно да се разбере причината, поради която тази опция все още не е толкова популярна. Инфрачервените уреди са по-прости, лесни за използване и много по-практично в предоставянето на комфорт и намаляване на разходите за ток.

Пробвайте ги, за да се убедите сами в многото им предимства.